Generalizált szorongásos zavar

Szerző: Dr. Ormay István pszichiáter pszichoterapeuta magánorvosLegalább 6 hónapon át tartó indokolatlan szorongás és túlzó aggodalmaskodás az élet szinte minden területére kiterjedően, amelyet kellemetlen testi (pl. izomfeszültség, fáradtság, fejfájás, alvászavar) és vegetatív izgalmi tünetek (verítékezés, szédülés, hasi panaszok, vizelési és potencia zavarok) kísérnek.

 

A szorongásos betegségek „klasszikusa” ez a kórkép, amely a legjobban hasonlít a még Freud által elnevezett  „szorongásos neurózisra”. Mégis, amint ezt a „generalizált” kifejezés is sejteti, valójában nincsenek nagyon jellegzetes tünetei, mint pl. a pánikbetegségnek, speciális fóbiáknak. Velük ellentétben a hullámzó erősségű, de a napok többségében mégis szinte mindig jelenlévő kellemetlen szorongás érzet, feszültség, idegesség, minden változással szembeni ellenállás, továbbá állandó, vészjósló aggodalmaskodás, koncentrálási zavar jellemzi. Generalizált, mert szinte az élet minden területére kiterjed, a jövő pesszimisztikus, veszélyekkel telivé válik. Hogy miért? Pont ez a szorongás lényege: semmi konkrét, semmi kézzelfogható. Erre mondta Albert Camus: „A szorongás: félelem a semmitől”

Az itt leírt lélektani jellegzetességek mellett számos testi tünet is megjelenik. Mintha állandó riadókészültségben lenne a szervezet. Izomfeszülések, következményes fej- derék és hátfájások, gyengeség, emésztési, vizelési panaszok, potenciazavarok, alvászavar (többnyire elalvási képtelenség), a leggyakoribb tünetek. Nem ritka, hogy csak a testi tüneteket érzi a beteg, és ezekkel fordul orvosához.

A generalizált szorongás abban is különbözik az egyéb szorongásos zavaroktól, hogy a szorongás jelentkezése nem kapcsolódik konkrét helyzetekhez, vagy pánikroham kialakulásától való félelemhez.

Lefolyása elhúzódó, évekig, évtizedekig is tarthat, de talán az életkor előrehaladtával mérséklődik. Lehetnek jobb és rosszabb időszakok. Gyakran társul egyéb szorongásos betegségekkel (pl. pánik), depresszióval.  Nem bizonyított valójában bizonyos betegségek (pl. szív-keringési, daganatos, immunrendszeri, stb.) kialakulásában betöltött szerepe, de az biztos, hogy ha túlzott alkoholfogyasztással próbálják „orvosolni”, ennek már súlyos testi szövődményei lehetnek.